Er ging helaas iets fout

❄️ WINTER SALE
Heren
Dames
Vintage
Horlogebandjes
Inspiratie
Nieuw
❄️ WINTER SALE | Tweedekans

Horloges gratis verzonden vanaf €50,-

Merkinspiratie bij Horloge.nl

Roestvrij staal of titanium horloge? Wij helpen u kiezen

Geschreven op 1 februari 2024 door Miriam Leestijd ongeveer 5 minuten

Wij krijgen regelmatig de vraag: “Wat is beter, een roestvrij stalen of titanium horloge?” Het antwoord is belangrijk voor wie op zoek is naar een nieuw horloge voor zichzelf of als cadeau. Want, beide metalen hebben verschillende eigenschappen die het uiterlijk en het draagcomfort van het horloge beïnvloeden. In dit blog zetten we daarom de voor- en nadelen van roestvrij staal en titanium op een rij, zodat u straks makkelijker een keuze kunt maken.

 

Roestvrij staal VS titanium de voor- en nadelen op een rij

 

Voordelen van een roestvrij staal horloge

  • RVS is een sterk en duurzaam materiaal dat algemeen verkrijgbaar is.
  • Roestvrij Staal heeft een neutrale, tijdloze en sportieve uitstraling.
  • Is verkrijgbaar in veel verschillende afwerkingen (kleur, polijsting, borsteling).

 

Nadelen van een roestvrij staal horloge

  • Roestvrij staal is relatief zwaar.
  • Een automatisch horloge of (groter) sporthorloge met veel functies voelt hierdoor extra zwaar aan.
  • Het materiaal is gevoelig voor temperatuurswisselingen en kan koud aanvoelen.
  • Grote temperatuurschommelingen hebben door de werking van het materiaal invloed op de waterdichtheid.
  • Roestvrij staal bevat meestal nikkel, een metaal waar sommige mensen een allergische reactie op hebben.

 

Voordelen van een titanium horloge

  • Titanium is sterk, licht van gewicht en bestand tegen temperatuurschommelingen,
  • Waardoor het zeer geschikt is voor horloges waarvan de waterdichtheid gegarandeerd moet zijn.
  • Titanium is uitstekend bestand tegen (zee)water en daardoor zeer geschikt voor duikhorloges.
  • Het metaal is hypoallergeen, iedereen kan het dragen, en
  • Het voelt warm aan op de pols.
  • Titanium krast wel, maar door de natuurlijke oxidelaag van het materiaal ‘herstellen’ lichte krasjes zichzelf.

 

Nadelen van een titanium horloge

  • Titanium is duurder dan roestvrij staal,
  • Maar door het extreem lichte gewicht kan een titanium horloge wat goedkoop aanvoelen.
  • Er worden minder titanium horloges gemaakt, de keuze is dus beperkter.
  • Doordat titanium harder is en moeilijker te polijsten, is de afwerking meestal minder verrassend dan bij stalen horloges en
  • Krasjes kunnen helaas niet worden weggepoetst.
  • De natuurlijke kleur en glans van titanium is - afhankelijk van de gebruikte coating - wat doffer en grijzer dan van roestvrij staal (alhoewel dat ook weer een kwestie van smaak is).
Stainless Steel Citizen series 8 NA1010-84X
▴ Stainless Steel Citizen series 8 NA1010-84X
Titanium Citizen Promaster Sky JY8100-80L
▴ Titanium Citizen Promaster Sky JY8100-80L

 

Waarom kiezen voor een roestvrij staal horloge?

Roestvrij stalen horloges zijn de standaard in de horloge-industrie. Daardoor hebben deze horloges vaak een tijdloze uitstraling. Het is een materiaal dat sterk, solide en onderhoudsvriendelijk is. Mocht het staal onverhoopt toch krassen, dan kan de horlogemaker het tijdens een onderhoudsbeurt polijsten.

 

Roestvrijstaal is veelzijdig en kan in veel verschillende vormen worden gegoten of gevormd. Hierdoor is roestvrij staal het perfecte materiaal voor creatieve ontwerpers om nieuwe vormen van horloges en banden te ontwikkelen die slijtvast zijn.


De meeste metalen horloges zijn gemaakt van roestvrij staal, ook als ze bijvoorbeeld goud of roségoud gekleurd zijn. Door toepassing van verschillende typen krasvaste kleurlaag is roestvrij staal zo een betaalbaar alternatief voor echt goud en zilver. Deze kleurlaag wordt op het staal aangebracht met een speciale (PVD - physical vapor deposition) coating.

En roestvrijstalen horloges zijn verkrijgbaar in alle prijsklassen. Zo heb je een goed horloge dat lang meegaat voor een redelijke prijs.

 

Titanium Boccia 3348-02
▴ Titanium Boccia 3348-02
Stainless Steel Bulova Marine Star B-15887435
▴ Stainless Steel Bulova Marine Star B-15887435

 

Waarom kiezen voor een titanium horloge?

Titanium horloges vind je tegenwoordig in de horlogecollectie van bijna alle bekende horlogemerken. Het is een populaire keuze voor degenen die iets anders willen dan het “standaard” roestvrij staal, maar wel kiezen voor een sterk en duurzaam materiaal in plaats van bijvoorbeeld kunststof.

Het materiaal is zeer sterk, maar licht van gewicht en biedt daarmee groot draagcomfort. Titanium is ook hypoallergeen, wat betekent dat het geen allergische reacties veroorzaakt bij mensen met een gevoelige huid. En titanium is een niet-magnetisch metaal, waardoor het handig is voor mensen die in de buurt van gemagnetiseerde machines werken.

Het lichte gewicht en de neutrale kleur van titanium maakt het een geliefd materiaal bij ontwerpers van designhorloges zoals bijvoorbeeld Jacob Jensen of Danish Design. Ook voor sportieve horloges die tegen een stootje moeten kunnen is titanium een ideaal materiaal.

 

Eén ding is zeker: titanium is een bijzonder metaal. Het is perfect voor zware (automatische) uurwerken, waarbij het lichte gewicht van kast en band de zwaarte van het uurwerk compenseert. Bovendien zorgen de lichtheid en oppervlakte afwerking ervan voor een warmer en meer organische gevoel op de pols.

Jacob Jensen JJ169
▴ Jacob Jensen JJ169
Danish Design IV65Q1176
▴ Danish Design IV65Q1176

 

Wat is Roestvrij staal?

Vóór de jaren dertig werden de meeste zak- en polshorloges gemaakt van edelmetalen zoals goud, zilver en platina omdat staal te moeilijk te vormen en bewerken was door horlogemakers. Dit veranderde na de Wall Street Crash in 1929 en de daaropvolgende wereldwijde depressie. De vraag naar horloges van edelmetaal kelderde en er was dus behoefte aan betaalbaarder basismateriaal. In combinatie met verbeterde technologie en productiemiddelen werd roestvrij staal al snel de standaard voor de meeste horloges.

 

Roestvrij staal - ook wel roestvast staal, RVS of Inox genoemd - is geen op zichzelf staande metaalsoort. Het is altijd een legering: een mengsel van metaal met andere chemische elementen, meestal ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, moet het minimaal 11% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevatten. 

De hoeveelheid koolstof bepaalt de hardheid van het staal. Een staalsoort met veel koolstof is daardoor moeilijk bewerkbaar.

316L (de ‘L’ staat voor ‘low carbon’) staal heeft een laag koolstofgehalte en is dus makkelijker te bewerken. Dit type roestvast staal wordt daarom het meest gebruikt in de productie van horloges en sieraden.

 

Er bestaan veel verschillende soorten staal voor verschillende toepassingen. Door het staal te behandelen met een oxidelaag van chroom en te zuiveren van verontreinigingen wordt het beter bestand tegen roesten. Dit betekent echter niet dat roestvast staal helemaal niet kan roesten (corroderen). Het is namelijk zeer gevoelig voor chloor. 
Roestvaste staalsoorten zoals 316L, waarvan de legering het element molybdeen bevat, zijn beter bestand tegen chloor en corrosie. Wij adviseren desondanks om wanneer je hebt gezwommen in een zwembad met chloorhoudend water, altijd je horloge even af te spoelen met chloorvrij drinkwater.

 

904L roestvrij staal bevat een hogere concentratie molybdeen, chroom en nikkel dan 316L, en bevat daarnaast ook koper, silicium en mangaan. Dit maakt het een nog corrosiebestendiger materiaal dat naar een hoger niveau gepolijst kan worden. Bovendien geeft het lagere koolstof- en hogere chroomgehalte van 904L-staal het een iets koelere tint. 904L staal is wel kostbaarder dan 316L omdat het een moeilijker materiaal is om mee te werken en specifieke apparatuur vereist. 904L is het type staal dat Rolex sinds 2003 gebruikt voor horloges.

TW Steel Voloante VS89
▴ TW Steel Voloante VS89
Orient Mako RA-AA0812L19B
▴ Orient Mako RA-AA0812L19B

 

Wat is Titanium?

Titanium als materiaal voor horloges werd in 1970 geïntroduceerd door Citizen, dat een reeks quartz horloges onder de naam X8 lanceerde. Ook vandaag de dag is Citizen nog steeds een van de koplopers op het gebied van toepassing van titanium in horloges met hun eigen Super Titanium. Met een gepatenteerd proces genaamd Duratect wordt het zachte materiaal titanium verhard totdat het vijf keer harder en krasbestendiger is dan roestvrij staal.

 

Titanium (of titaan) is een metaal dat net zo sterk is als staal, maar dat slechts 60% van de dichtheid heeft en dus 40% lichter van gewicht is. Titanium is goed bewerkbaar en wordt daarom ook gebruikt als materiaal voor sieraden en horloges.

Een belangrijke andere eigenschap van titanium is dat het biologisch inert is: het menselijk lichaam stoot het niet af en het is niet giftig. Titanium wordt vanwege deze anti-allergene eigenschappen, en omdat het anti-magnetisch is, ook veel toegepast als materiaal voor prothesen, implantaten en piercings.

In tegenstelling tot roestvast staal is titanium van nature beschermd tegen corrosie (roesten) door een afsluitende titaniumoxidelaag, waardoor titanium bestendig is tegen zeewater en chloorhoudend zwemwater.

 

De productie van titanium is wel (veel) duurder dan de productie van staal. Omdat het metaal bij hoge temperaturen makkelijk reageert met zuurstof en koolstof, is het moeilijk om zuiver titanium te produceren.

G-Shock GMW-B5000TCC-1ER
▴ G-Shock GMW-B5000TCC-1ER
Seiko Astron SSH107J1
▴ Seiko Astron SSH107J1
Garmin Marq 010-02648-01
▴ Garmin Marq 010-02648-01

 

Conclusie

Horloges zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende vormen, kleuren en maten. Het gebruikte materiaal van de kast en de band kunnen een aanzienlijk verschil maken in de algehele kwaliteit en duurzaamheid van het horloge. Daarin verschillen roestvrij staal en titanium weinig van elkaar; beide materialen zijn sterk en blijven lang mooi.

Uiterlijk zijn de verschillen wel iets groter: titanium is iets donkerder en doffer van kleur dan staal. Wat mooier is, is een kwestie van smaak. En door almaar voortschrijdende technologie wordt het steeds makkelijker om ook titanium horloges een meer glanzende coating te geven. Zie bijvoorbeeld de uitgebreide collectie titanium horloges van Boccia.

 

Dan is de vraag waar men zelf de voorkeur aan geeft: is het gewicht van een horloge van doorslaggevend belang, of is er een metaalallergie in het spel? Dan is titanium de beste keuze.
Voor een horloge in een bijzondere kleur of een goudkleurig horloge dat er natuurlijk uitziet is staal dan weer de beste optie.

 

En tenslotte is uw budget ook van belang. Een titanium horloge met leren bandje koopt u vanaf ongeveer € 90. Volledig stalen horloges zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer € 40.

 

Advies nodig?

Ondanks dit artikel nog niet zeker van uw keuze? Kom dan eens langs bij een van onze winkels in Rotterdam, Breda of Antwerpen. Onze winkelmedewerkers kunnen u verder helpen zoeken en advies geven over alle typen horloges.